Jäärata-autoilu on hauska kokemus ja huikea harrastus
Talo ja puutarha

Jäärata-autoilu on hauska kokemus ja huikea harrastus

Jäärata-autoilu on etenkin nuorten keskuudessa suosiossaan. Sillä tarkoitetaan jääradalla ajettavaa kilpa-autoilua. Jäärata-autot ovat yleensä uusia ralliautoja, rallicrossautoja tai muita merkkiluokkien autoja. Jäärata-autot ovat näyttävän näköisiä samaan tapaan kuin normaalit ralliautot ja niillä pääsee jopa 200 km/h suorilla. Melkoisen kovaa vauhtia siis ja jokainen liukkaalla ajanut tietää, että tuo huippunopeus ei ihan jokaiselta onnistu radalla pysyen. Jäärata-autoilu on hauska, mutta hintava harrastus. Jäärata-auto maksaa helposti kymppitonneja kaikkine turvallisuutta lisävarusteineen, jotka lisäävät turvallisuutta. Lisäksi ratamaksut, polttoaineet, vakuutukset, remontit, öljyt, ajovarusteet ja kaikki muu. Onneksi on olemassa ratoja, josta jäärata-auton voi vuokrata muutamaksi tunniksi, joten omaa autoa tai muita varusteita ei tarvitse heti hankkia. On myös hyvin tyypillistä, että jäärata-autoilusta kiinnostunut kaveriporukka hankkii jäärata-auton yhdessä käytettäväksi. Ja mikä sen parempaa kuin jakaa jotain ystävien kesken ja luoda muistoja yhdessä. 

Jäärata-autoilua voi harrastaa talvisin esimerkiksi järven jäälle auratuilla radoilla. Jääratoja on tehty myös meren ja jokien jäälle. Jääratoja löytyy sekä virallisia, että epävirallisia. Kriteerit virallisille kilpailuradoille ovat, että lähtösuora ja ensimmäinen kaarre ovat vähintään 35 metriä leveitä ja loput jääradasta vähintään 30 metriä leveitä. Rata on yleensä noin 1500 metriä pitkä, mutta voi olla lyhyempikin. Jäärata-autoilua saa harrastaa vain niille varatuilla radoilla. Kolin jäätielle ei kannata talvella lähteä revittelemään. 

Jäärata-autoilulla on Suomessa pitkät perinteet

Jäärata-autoilulla on Suomessa pitkä historia. Suomalaiset ovat rallikansaa ja jäärata-autoilu on vain yksi sen muodoista. Suomalaiset tykkäävät sekä katsoa rallia, että ajaa rallia itse. Jäärata-autoillulla on omat SM-kilpailut, joihin osallistuu mukavasti sekä ajajia, että yleisöä. Jäärata-autoilua harrastetaan myös keski-Euroopassa, Kanadassa ja USA:ssa. Sitä voi harrastaa oikeastaan vain talvella, kun on vielä lunta ja jäätä. Pakkasta pitää olla tarpeeksi, että jää paksuuntuu ja kestää sekä aura-auton tai traktorin, että myöhemmin jäärata-auton painon. Yleensä vastuu radan turvallisuudesta on sen omistajalla tai kunnossapitäjällä.  

Jäärata-autoja on mahdollista vuokrata ja siitä kiinnostuneille on olemassa ohjattuja aktiviteetteja. Kokeilun tarkoitus voi olla omien ajotaitojen kehittäminen vaativissa olosuhteissa tai pelkkä hauskanpito. Jääratoja löytyy oikeastaan ympäri koko Suomen riippuen vähän siitä, että miten kylmä talvi on. Talven kylmyys vaikuttaa myös aukioloaikoihin. Välillä jääradat saadaan auki jo ennen joulua ja välillä vasta vuodenvaihteen jälkeen. Jään pitää olla tarpeeksi paksua, että se kestää ajoneuvojen painon. 

 

Jäärata-autoilu voi olla koko perheen harrastus

 

Jäärata-autoilua on kokeillut pikkukylillä varmaan moni kortitonkin alaikäinen nuori omalla jääradalla, mutta jäärata-autoilussa pätee samat säännöt kuin muussakin autoilussa. Autoa ei saa luovuttaa alaikäisen käyttöön ilman vastuuta seurauksista ja kortittomalla ei ole asiaa auton rattiin. Päihteettömyys on myös tärkeää ajoneuvojen kanssa tekemisissä ollessa. Jäärata-autoilu on parhaimmillaan koko perheen harrastus, vaikka ihan kaikki perheenjäsenet eivät pääsisikään rattiin hyppäämään. Kyydissä saa istua vauvasta vaariin, vaikkakin useimmiten perheen pienimmät ja vanhimmat seuraavat mieluummin jääradan sivusta turvallisen etäisyyden päästä. Pelkästään kannustamassa oleva perhe voi myös toimia huoltojoukkoina ja tarjoilla kuumaa juotavaa ja välipalaa kierrosten välissä. Lämmin kaakao maistuu varmasti, kun on ollut ulkoilmassa talvella sekä radan vieressä seuranneille, että kuskille ja apukuskille. Tässä harrastuksessa ei istuta pelkästään auton sisällä, kuten voisi luulla, vaan ulkoilua ja liikuntaa tulee mukaan huomaamatta ja monipuolisesti. Jäärata-autoilu sopii harrastukseksi hurjapäälle, joka rakastaa vauhtia. Kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja tarvitaan myös eikä pelkästään tiukoissa mutkissa, vaan odotellessa omaa vuoroa.   

Comments Off on Jäärata-autoilu on hauska kokemus ja huikea harrastus