led valoletku
Talo ja puutarha

Turvaa kotisi pihalle valaistuksella

 

LED-ulkovalaisimet voivat parhaimmillaan parantaa kotisi turvallisuutta, kun käytät niitä oikein ja järkevästi. Vaikka Suomessa koteihin murtautumiseen liittyvät rikosluvut eivät ole vielä Yhdysvaltain mallia, kannattaa kuitenkin varustautua pahan päivän varalle. Varsinkin siksi, koska LED-valoilla se voi olla kohtuullisen halpaakin. LED-valonauhat ja valoletkut voivat lisätä turvallisuutta talossasi ja ennen kaikkea sen edustalla. 

 

LED-valot ovat parhaimmillaan todella kirkkaat, joten niiden avulla kodin pihapiirin ja edustan valaiseminen onnistuu helposti ja pienellä budjetilla. Oikein sijoitettu LED valoletku ajastimella saattaa jo yksistään tehdä murtovarkaan haaveet tyhjäksi. Ketään murtovarasta ei kiinnosta jäädä kiinni vain kirkkaiden valojen vuoksi, joten valoletkut ja ulkona käytettävät LED-nauhavalot ovat hyviä karkoittamaan ja pelottamaan rikollisia. 

 

Vanhoilla valonheittimillä ei pitkälle pötkitä

 

Pihallasi oleva vanhan liiton valonheitin ei välttämättä enää riitä valaisemaan tarpeeksi, sillä varjojen turvin murtovarkaat pääsevät paikkoihin, joissa he eivät jää kiinni. Tällaisia sokeita pisteitä voi olla talossasi monta, johon turvakamerakaan ei kunnolla näe. Myös ikkunat ovat paikkoja, josta varkaat pyrkivät sisään. Siksi onkin järkevää asennuttaa LED-valonauhoja ja -letkuja sellaisiin paikkoihin, joissa yleensä olisi em. sokea piste tai iso varjokohta. 

  

Kannattaa myös pohtia sitä, että olisiko järkevää asentaa LED-valot jokaiseen valaisimeen, joka talosi edustalla ja ehkä sisälläkin on. LED-teknologialla on runsaasti eri hyötyjä. Esimerkiksi virrankulutus jää murto-osaan siitä, mikä on hehkulamppujen kohdalla kulutuksen suuruus. LED-valojen muita hyviä puolia on ehdottomasti myös turvallisuus monessa mielessä: riskit vähenevät, koska käyttöikä on pitkä eivätkä ne ns. pala herkästi. Ne ovat myös paloturvallisia, koska ne eivät kuumene juuri lainkaan. Kaiken lisäksi kohtuuhintaiset LEDit ovat tarpeeksi kirkkaita kattamaan suuremman alueen, joten näet pihallasi tapahtuvat asiat selvästi pimeässä. 

 

Koska LED-valo on kirkas, voit asentaa sen lähelle valvontakameraa ja näin ne yhdessä tekevät asunnostasi entistäkin turvallisemman. Valon kirkkaus vaikuttaa myös turvakameran kuvan laatuun. Hämärässä kuvattu hehkulampulla valaistu video näyttää aina ikävän rakeiselta, josta ei tunnista ketään mahdollista rötöksen tekijää.  

 

Asennuta valot järkevästi

 

On kuitenkin hyvä muistaa muutamia keinoja onnistuneeseen valaistukseen. Pelkkä LED ei tuo onnea, vaan se, miten sitä käyttää. Takapihat ovat tyypillisesti monien asunnonomistajien suurin huolenaihe. Sille on olemassa varsin yksinkertainen ja ymmärrettävä syy: takapihoilla on luonnollisesti vähiten valaistusta. Nyt pitäisi vain päästä tällaisesta ajattelutavasta pois, ja hoitaa takapihatkin valoisaksi. Asianmukainen valaistus ja turvakamera takapihalla voi lisätä helposti kotisi turvallisuutta, sillä yleensä pimein paikka kodin tontillasi on nyt turvassa. LED-valonheittimet ovat tällaiseen sopivia, mutta pihan reunoille on hyvä asentaa valonauhoja ja vaikkapa jokunen LED valoletku. 

 

Kuten jo sanoimme, ei pelkkä LED-valo tuo automaattisesti turvaa ja onnea. Ne ovat toki yleisesti ottaen parhaimpia valoja turvavalaistukseen, mutta LEDeissä on kuitenkin eroja. Jokin LED ei tarkoitukseltaan välttämättä sovellu juuri esimerkiksi takapihasi valaisemiseen, vaan ehkä ennemminkin sisätiloihin. Ja vaikka LED-teknologia on kuluttajalle kohtuullisen edukasta, voi turvavalaistukseen mennä tästä huolimatta reippaasti rahaa. Siksi kannattaakin ajatella LED-valojen asentamisen tai asennuttamisen investointina. Jos asennat itse valaisimet summamutikassa, joudut todennäköisesti tekemään koko homman uudestaan. 

 

Ota siis selvää erilaisista vaihtoehdoista, joilla saat kodin pihallesi onnistuneen turvavalaistuksen. On aivan mahdollista, että saat tehtyä kohtuuhinnalla onnistuneen DIY-viritelmän, joka toimii rikollisten karkottajana hyvinkin mallikkaasti. Ennemmin kuitenkin kehotamme kääntymään ammattitaitoisen valaisu- ja turvaliikkeen pariin, ennen kuin teet päätöksen valojen ostosta ja asennuttamisesta. LED-valonauhat ja LED valoletkut ovat kuitenkin hyvä askel turvallisuuteen, oli sitten budjettisi iso tai pieni.