lamppu
Talo ja puutarha

LED-valaistuksella takapihat ja puutarhat houkutteleviksi

Oikeanlainen valaistus voi tuoda takapihalla ja ulkona esiin kauniita polttopisteitä, kuten istutuksia. Hienovaraisia valaisimia voidaan käyttää kasvien ja puiden korostamiseen, sillä se lisää dramaattisuutta. Tämä johtuu siitä, koska niiden muodot saavat arkkitehtonisia piirteitä. Sama pätee vaikkapa veistoksiin, joista voi tulla yöllisen puutarhan keskeisiä keskipisteitä, jos niihin kiinnitetään huomiota oikealla valaistuksella.

LED-valonheitin on valaisin, joka ratkaisee monia ongelmia myös ulkokäytössä. Osoitteessa https://www.nettilamppu.fi/valonheittimet-ulkokaeyttoeoen/ on valikoimaa ko. valaisimista, joten tämä sivu kannattaa käydä tarkistamassa aika ajoin.

Pieniin yksityiskohtiin keskittyneet, fiksut takapihan valaistusratkaisut voivat olla tärkeimpiä mitä ulkovalaistuksessa voi tehdä. Kun ilta laskee, hienostunut valaistusjärjestelmä lisää parhaimmillaan draamaa, jos se valaisee puut ja veden liikkeet, korostaa ruukuissa olevia istutuksi ja rakennuksen arkkitehtuuria.

Valaistus on käytännöllinen ja tunnelmallinen parhaimmillaan

Hyvällä valaistuksella on myös ennen kaikkea käytännöllinen ulottuvuus, sillä sitä voidaan käyttää valaisemaan tietä ja kehystämään sisäänkäyntejä. Takapihan valaistusideoita on kuitenkin niin paljon, että kun suunnittelet takapihan maisemointia, kannattaa pitää lujasti mielessä haluamasi ilme ja valittu käyttötarkoitus. Tarkoituksena voi olla esimerkiksi seuraavia:

  • polun korostaminen
  • keskipisteen muodostaminen
  • rentoutumisalueen rajaaminen
  • portaiden opastaminen.

 

On hyvä ottaa huomioon, että takapihan valaistusratkaisuissa tulee mukana sisäänrakennetut ajastimet, jotka lisäävät automaattisesti valolla tunnelmaa hämärän laskiessa.

Polku ulkoistuinalueelle voidaan valaista vaikkapa lattiavalaisimilla, jotka opastavat tilan läpi.

Korostusvalaistuksen avulla voit luoda puolestaan dramatiikkaa esimerkiksi polun päässä olevan veistoksen tai muun keskipisteen korostamiseksi, kun taas soraan upotetut valot korostavat esimerkiksi vieressä olevien puiden runkoja.

Puiden latvuston valaiseminen näyttää taianomaiselta, sillä se antaa lumoavan tunnelman, joka sopii erinomaisesti pienen takapihan tilan näyttävyyden parantamiseen. Joskus tästä voi tulla tosin mieleen tv-sarja Twin Peaks, joka voi taas toisten mielestä näyttää pelottavalta. Maahan upotetuilla valaisimilla tai siirrettävissä tolpissa olevilla valoilla voidaan valaista helposti puun rungot ja oksat, ja niitä voidaan siirtää tunnelman tai vuodenajankin mukaan.

Valaistuksella on hyvä korostaa tekstuureja ja muotoja

Valaistus voi myös lisätä takapihaan uniikin tunnelman, ja sitä tulisi käyttää korostamaan muodon ja tekstuurin merkitystä. Suuremmilla takapihoilla sitä voidaan käyttää lisäämään salaperäisyyden tunnetta. Ulkotilan valaistus on tärkeää myös silloin, kun haluat lavastaa takapihasi juhlia varten. Mikään ei aseta tunnelmaa paremmin kuin hehkuvilla valoilla valaistu ulkotila. LED-valonheitin tai useampi on tällaiseen soveltuva apuväline.

Takapihan valaistusratkaisuissa erinomaisia valaisimia ovat paristokäyttöiset LED-kynttilät.  Ne ovat yksi helpoimmista tavoista ja parhaista luoda oikea tunnelma. Niihinkin on hyvä asentaa ajastimet, jotta ne syttyvät automaattisesti myös iltahämärissä ja säästävät paristoa olemalla suljettuina päiväsaikaan.

Suunnittele valaistuksen tarkoitus ja pohdi erityisen huomion alueet etukäteen

Kun haluat valaista takapihan tai puutarhasi, päätä ensimmäisessä vaiheessa, millaisen ilmeen haluat saavuttaa. Pohdi myös mitkä alueet vaativat erityistä huomiota valaistusta varten. Ellet käytä aurinkoenergialla eli paneeleilla toimivia valoja, tarvitset virtalähteen – se taas tarkoittaa oikein asennettuja ulkopistorasioita ja tarvittaessa myös panssaroitua kaapelointia turvallisuuden vuoksi. Jätä tämä työ ammattilaisen hoidettavaksi.

LED valonheitin on energiatehokas ratkaisu. Näinä päivinä on kyllä kattava valikoima, josta valita. Jos puutarhasi on aurinkoinen, harkitse aurinkoenergialla toimivaa valaistusta. Suomessa se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto syksyllä tai talvella. Takapihojen ja puutarhojen valaistus on paljon helpompaa LED-valojen vuoksi. Ne ovat myös turvallisia.

LED-valoja hankkiessa voi olla järkevää hankkia toisiinsa liitettäviä sarjoja, sillä niiden avulla saat runsaasti pituutta LED-valoille ja pituuttahan tarvitsee ulkovalaistuksessa.

Comments Off on LED-valaistuksella takapihat ja puutarhat houkutteleviksi