led valaisin
Talo ja puutarha

LED valaisin voi vaikuttaa mielialaan – valitse siihen oikea väri

Tiesitkö, että valaistus voi vaikuttaa dramaattisesti mielialaan? Siihen on olemassa hyvä syy – useimmissa huoneissa käytetyt valkoiset valot on tarkoitettu pitämään meidät hereillä. Tutkimusten mukaan jokapäiväinen valkoinen valaistus voi tukahduttaa elimistön   melatoniinituotannon. On kuitenkin mahdollista luoda rentouttava ympäristö käyttämällä rauhoittavaa värivaloa.

Valolla on siis runsaasti vaikutuksia mielialaan. Sillä voi olla myös niin terapeuttisia kuin haitallisia vaikutuksia muun muassa mielialaan. Myös yleiseen hyvinvointiin se voi vaikuttaa eri tavoilla. Muutamia vaikutuksia voivat olla esimerkiksi:

 

  • Voimakkaammin tuntuvat positiiviset/negatiiviset tunteet
  • Ruokahalun muutokset ja vaihtelu
  • Päänsäryt – eroja niiden tiheydessä, voimakkuudessa
  • Mielenterveyden positiiviset muutokset
  • Nopeampi rentoutuminen
  • Paremmat unet 
  • Energiatasoissa eroja

 

Nykyään on helposti saatavilla eri värisiä valoja vaikka mihin tarkoitukseen, ja tästä on kiittäminen LED-valoja. LED-valoissa on hyvä arsenaali eri värisiä valoja, eikä hintakaan yleensä nouse väristä riippumatta. Valitsemasi LED-valaistuksen väri riippuu ennen kaikkea siitä, missä aiot käyttää lamppua ja minkälaiseen tilanteeseen. Mielialan kohentamiseen ne todellakin sopivat, kuten tämä artikkeli kertoo.  

 

LED-valoja on saatavana useissa eri väreissä. Ne vaihtelevat pehmeän keltaisesta kirkkaan valkoiseen. Lämpimät valot näyttävät keltaiselta, punaiselta ja oranssilta. Viileä LED valo näyttää siniseltä tai vihertävältä. Parhaista verkkokaupoista löytyy varmasti LED valo, joka on sinun mielialaasi sopiva väriltään. 

 

Ledien värilämpötila on tärkeä asia, kun vaihdat hehkulamppuja, koska se vaikuttaa siihen, miltä asiat näyttävät huoneessa. Ja kuten on sanottu, värilämpötila vaikuttaa todellakin mielialaan ja tunteisiin sekä varsin usein myös luonnolliseen unirytmiin. On olemassa ainakin neljä väriä, jotka voivat vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja sitä kautta myös mielenterveyteen. Siirry lukemaan seuraavaksi asiaa näistä neljästä väristä, joskin artikkelissamme sivutaan muitakin värejä.

 

Mielialan neljä väriä

 

On olemassa neljä tiettyä väriä jotka vaikuttavat mielialaan. 

 

Sininen valaistus johtaa tutkimusten mukaan stressin jälkeiseen rentoutumiseen kolme kertaa nopeammin kuin perinteinen valkoinen valaistus. Jos tarvitset rauhallista oloa eri tilainteisiin kuten työntekoon, sininen väri saattaa olla erityisen hyödyllinen sinulle.  

 

Punaisella valolla on myös osoitettu olevan ominaisuuksia rauhoittamiseen. Silmät ovat vähemmän herkkiä korkeamman aallonpituuden valolle  ja koska punaisella valolla on sateenkaaren väreistä pisin aallonpituus, siihen reagoidaan vähemmän kuin muihin väreihin. Koska kehosi ei reagoi niin paljon punaiseen valoon, tällä värillä voi olla rauhoittavia vaikutuksia.

 

Vankilassa tehtyjen tutkimusten mukaan purkanpinkit sävyt rauhoittivat aggressiivisia vankeja. Toisaalla taas lahjoitukset lisääntyivät, kun järjestöt olivat käyttäneet  vaaleanpunaista väriainetta mainosmateriaaleissaan. Pinkeillä istuimilla varustetut bussit säästyivät tihutöiltä ja töherryksiltä paremmin.  

 

Vihreä on myös mielialaan vaikuttava väri. Se voi esimerkiksi edistää unta, joka puolestaan vaikuttaa suoraan mielialaan ja kuntoon. Vihreä reagoi voimakkaasti melanopsin-nimisen unihormonin kanssa. Tätä ei tule sekoittaa melatoniinin. 

 

Vihreällä ja sinisellä valolla on havaittu vaikutuksia, joissa ne ovat rauhoittaneet potilaita sairaaloissa. Eräässä tutkimuksessa tutkittiin vihreän valon käyttöä sairaaloissa. Arkkitehdit ja sairaaloiden terveysalan asiantuntijat kertoivat että vihreä on rauhoittava väri ylipäätään. Kun tarkoitus on rauhoittaa potilaita mahdollisen stressaamisen vuoksi, voivat vääränväriset valot tehdä hallaa potilaan mielialalle, jonka pitäisi olla mahdollisimman rauhoittunut. Kukaan ei varmaan koskaan tunne itseään täysin huojentuneeksi sairaalassa – riippuu tietenkin tilanteesta. 

 

Mitä kannattaa muistaa LED-valoista

 

LED-valoilla on siis olemassa useita eri hyötyjä, varsinkin koska niiden väriskaala on mukavan laaja. Ne ovat myös energiatehokkaita, kestäviä ja kohtuuhintaisia. Ei ole enää siis käytännössä mitään syytä olla ostamatta LED-valoja, varsinkin silloin jos hehkulamput ovat sanoneet irti sopimuksensa.

 

Comments Off on LED valaisin voi vaikuttaa mielialaan – valitse siihen oikea väri